Nye indlæg

 

CASE - HVORFOR RYGER NILLE

14-10-2016 00:06
FAG.: PSYKOLOGI C
SKOLE.: HF - VUC
OPGAVE.: Hvorfor ryger Nille?
 
Hvorfor ryger Nille?
 
Denne korte historie kunne lige så vel, have handlet om andre ting, som kunne pege i samme retninger. Hvorfor overspiser lille Lise, hvorfor begyndte Claus at drikke eller hvorfor rebelerer Anne mod alt hendes forældre står for. Rygningen, som hun ved er forkert og ikke accepteret af hendes forældre, stammer fra da hun var ganske lille. Hun var efterladt alene med sin far, der måtte tage hende med på jobbet, da hendes mor studerede langt væk hjemmefra og kun sjældent var hjemme. Der blev røget massivt på faderens job.
 
Så på den ene side, så hun at de røg for at være selskabelige og passe ind og at de måske brugte rygning, som en kilde til afslapning. Denne form belønning ses i behaviorismen. Nu har vi gjort et stykke arbejde, så nu skal der nydes en cigaret. Er spiller adfærdspyskologien ind. Hun ser og lærer af sine omgivelser. Så Nille har lært fra hun var helt lille at rygning er noget positivt og forbundet med afslapning og at rygningen er en kort "pause" og belønning.
 
Og så ryger hendes bedste veninde også. Og det vil hun være en del af. Det sociale, som giver tryghed. Så for hende er rygning en måde, at rebelere på og vise at hun er helt sin egen. Hun viser hun tager egne valg. Og det kan bunde i, hun nok ikke havde meget ud af sine forældre fra da hun var helt lille (den anale fase) Selvom Nille er i et hjem, hvor uddannelse er vigtigt ( måske netop derfor ) er hun bekymret for, om der er plads til at være Nille - Plads til at gå hendes egen vej.
 
At hun vil droppe ud af gymnasiet, ryge og arbejde i Føtex (Eksistens), er nok hendes indre kamp for, at vise hun er et selvstændigt individ. Hun har nok ikke følt sig nok hørt gennem livet.

Kategori: PSYKOLOGI C
 
SPINKE DK (C) 2007-2020  | spinke@outlook.dk