Nye indlæg

 

PSYKOLOGI C - STRESS

14-10-2016 00:08
FAG.: PSYKOLOGI C
SKOLE.: HF - VUC
OPGAVE.: Stress
 
1. Udpeg hvilke symptomer der er på stress i casen.
 
Søren er udsat for en stor opgave, med et stort tidspres. Han er fra starten pessimistisk og tvivler på opgaven kan nåes. Udover tidspresset, ved han også godt, at når de det ikke tillægges firmaet en bod og det øger presset. Da han endelig får afleveret første del af opgaven og han egentlig burde få lidt ro på, pga påskeferien begynder kroppen at reagerer. Han får angstanfald, hvilket han heldigvis reagerer på og opsiger sit job.
 
2. Hvilke ydre krav eller stressorer er Søren Andersen udsat for?
 
Han har minimal fritid og ser f.eks. ikke konen meget. Han ved han svigter på hjemmefronten men prioriterer fortsat sit arbejde - omvendt presser firmaet for at få ham til at nå opgaven - Så han er lidt splitet i mellem flere, han gerne alle vil tilfredstille. De kvantitative krav på jobbet er meget store og arbejdsbyrden er ubærlig for Søren.
 
3. Forsøg at anvende krav-kontrolmodellen på Søren Andersen.
 
Søren har meget høje krav. Både fra chefen men han stiller også sig selv store krav, til hvad han skal kunne yde. Men da belastningen er for meget for ham og absolut ikke aftagende, mister han kontrollen og ender derfor i en stress situation.
 
4. Er der indre faktorer der kan bruges til at forklare, hvorfor Søren Andersen går ned med stress?
 
Han virker ikke som den forsigtige type, men han har nok et behov for kontrol og struktur. Han nyder f.eks. at arbejde sent, da telefonerne er stille og ingen river i ham. Han er fra starten pessimistisk omkring opgaven og gør det også klart for chefen ved at sige, "Det når vi ikke" og til sidst mister han jo også kontrollen og siger op. Han føler en opgivenhed - Konen er nok en faktor, men han mærker kroppen ikke kan klare presset mere, så han resignerer.
 
5. Hvilke(n) copingstrategi(er) anvender Søren Andersen?
 
I casen anvendte Søren Andersen flere af copingstrategierne. Han startede ud med den konfronterende Coping - Han tog kampen om med opgaven, selv om han vidste den synede umulig. Han ville ikke stå tilbage for den store opgave og vise sit værd. Han anvendte også den uansvarlige copingstrategi. Han ved at projektet nærmest er dømt til at fejle og alligevel knokler han derud af, mens han får det dårligere og dårligere.

Kategori: PSYKOLOGI C
 
SPINKE DK (C) 2007-2020  | spinke@outlook.dk