Nye indlæg

 

RESILIENS OG MØNSTERBRYDERE

14-10-2016 00:14
FAG.: PSYKOLOGI C
SKOLE.: HF - VUC
OPGAVE.: Resiliens og mønsterbrydere
 
FRYGTEN SOM OPDRIFT.:
 
1. Gør rede for risikofaktorer og resiliensfaktorer i Lisbeths opvæksmiljø og inddrag Antonovskys begreb OAS.:
 
Lisbeths hverdag var fra barnsben fyldt med risikofaktorer. Hendes hverdag var præget af en far der gik fra familien i en tidlig alder og hun var efterladt med en mor, der drak, var arbejdsløs og havde en dårlig økonomi og hun måtte være vidne til skiften mænd som kom hos hendes mor. Hendes naturlige støtter i form af hendes brødre, var allerede på vej samme vej som moderen og de endte tidligt i dårligt selskab. Hendes held var en lærer, som også var hendes nabo, der bekymrede sig og en spejderleder der ligeså ønskede at hjælpe.
 
Hun må selv tidligt have haft lidt mod, for alene de andres hjælp har ikke gjort det - hun har klart haft en bedre begribelighed af situationen end hendes brødre og da hun fik ro på, kunne hun også bedre håndtere den situation hun kom fra. Hendes resiliens var stor. Da hun fik hjælp viste hendes styrker sig - hun ejede den ukulighed, robusthed og udholdenhed, som hendes brødre havde manglet. Hendes oplevelse af sammenhængen (OAS) gjorde hende til en kæmper istedet for en taber. Det har givet hende de værktøjer der skulle til, for at gå fra laveste sociale lag til et liv i samfundets top.
 
2. Overvej hvorfor det ikke går brødrene så godt?
 
Brødrerne har nok ikke haft samme opfattelse som Lisbeth. De har haft en anden begribelighed af deres situation og været styret af deres indefra kommende stimuli de fik der hjemme. De har heller ikke haft de bedste værktøjer til at have en håndterbarhed, som gjorde de kunne bryde med det mønster de var fanget i. Så de har fulgt det de har set fra barnsben og er endt i forkert selskab. Lisbeth havde modsat sine brødre derimod andre, der bekymrede sig om hende og som rakte hende en hjælpende hånd.
 
Hendes geografilærer f.eks., som også var hendes nabo hjalp hende, med at komme væk hjemmefra. Alene sedlen med "telefonnumret" han gav hende, viste hende og hvad hun inderst inde nok allerede var klar over, at situation ikke var i orden eller holdbar. Hun så også at det kunne være anderledes i hverdagen når hun var hjemme ved naboen. Denne hjælp og medmenneskelighed, gav hende også en tro på andre og en meningsfuldhed, som viste hende at hun kunne kæmpe sig til et bedre liv, uanset hendes rødder.
 
3. Hvad er forskelle på selvværd og selvtillid? Forklar hvorfor mønsterbrydere som Lisbeth ofte stadigvæk har problemer med selvværdet på trods af et velfungerende liv?
 
Selvværd er den holdning vi har om os selv og hvordan vi ser os selv som mennesker. Det handler ikke om at være god til noget bestemt, men at man hviler i sig selv. Et godt selvværd er vigtigt, da man på den måde besidder egenskaben til, at give udtryk for sig selv og hvem man er og hvad man står for. Selvtillid dækker derimod over ydre kvaliteter vi besidder, som kan ses af en selv og andre.
 
Det vi ved vi er gode til og kan præstere i. Man kan have selvtillid i forskellige situationer. For eksempel hvis man skal tale om noget, man ved man er god til. Har man selvtillid udstråler man sikkert også/ ofte dette. Man er velplejet og ser smart ud i tøjet og man har styr på de ting man laver. Men bare fordi man har masser af selvtillid indenfor nogle områder, er det ikke ensbetydende med, at ens selvværd følger med.
 
Måske er man dygtig på jobbet, men man er ikke stolt af sine rødder. Den båd er Lisbeth i. Hun ved hun har succes på jobbet og at hun klarer sig godt og der er selvtilliden i orden, men fortiden ligger stadig og ulmer og det påvirker hendes selvværd. F.eks kunne en kvinde i hendes position, sagtens have en stor villa og bare nyde livet, men hun bor i en almen bolig - det er udløst af frygten for, "Hvad nu hvis alt det hun har opbygget forsvinder igen"
 
Oplevelse af sammenhængen og meningsfuldheden her, er nok på vippen. Forstået på den måde, at hun jo har brudt sit mønster og hun laver det hun brænder for og hun er super dygtig til det - men alligevel er hun præget af fortiden og hun tillader sig kun til et vidst punkt, at nyde hendes succes og spændende liv og hverdag. "Så hun er faktisk en mønsterbryder, der sidder fast i et mønster..."

Kategori: PSYKOLOGI C
 
SPINKE DK (C) 2007-2020  | spinke@outlook.dk