Nye indlæg

 

DEN ISRAELSKE-PALÆSTINENSISKE KONFLIKT

14-10-2016 00:20
FAG.: HISTORIE B
SKOLE.: HF - VUC
OPGAVE.: Den Israelske-Palæstinensiske Konflikt
Karaktér.: 12
 
Problemformulering.: Hvordan startede det hele?
 
Indledning.: Konflikten i mellem-østen mellem Israel og Palæstina har været lang og der er ingen ende i sigt endnu. Konflikten har geografisk det historiske område, Palæstina som centrum. Problemet i området er at 2 forskellige folk gør krav på området. Nemlig jøderne og palæstinenserne. Begge mener de historisk og religiøst set, har krav til at have suverænitet over området. Så ikke alene er der tale om en konflikt om et bestemt område, men også omkring 2 meget forskellige religioner, der har det med at pege fingre af hinanden og konflikte med hinanden. Konflikten har også været årsag til flere krige i området og har trukket flere af de arabiske lande og det internationale samfund repræsenteret ved FN, ind i konflikten. Konflikten påvirker stadig mange andre lande i verdenen indirekte, i det situationen har skabt mange flygtninge fra de palæstinensiske områder.
 
Redegørelse.: Zionismen (Zion blev området omkring Jerusalem også kaldt i Det Gamle Testamente) der er en form for jødisk nationalisme opstod i slutningen af 1800 tallet, som en politisk bevægelse, der kæmpede for, at jøderne skulle havde deres egen stat og denne stat skulle oprettes udenfor Europa. Efter deres første kongres blev de enige om, at Palæstina var det rette sted, både af politiske og religiøse grunde. Politisk fordi de selv var blevet fordrevet derfra i årene 133-135 og religiøst fordi Gud i Det Gamle Testamente har givet sit udvalgte folk, jøderne, ”Det forfjættede land”. Der var dog et problem. Området var allerede beboet af ca. 500.000 arabere.
 
Palæstinenserne mener modsat de har krav på området og henviser til, at Jerusalem er hjemsted for klippemoskeen på Tempelbjerget, som er et vigtigt og helligt sted for dem. Og da de allerede havde beboet området i lang tid, mente de desuden også de havde ret til at blive og landet var deres. Så for at denne konflikt kan løses, vil begge parter i sagen være nød til, at acceptere, at skulle give indrømmelser overfor hinanden og være villige til indgå kompromisser. I al den tid konflikten har varet, har det vist sig, de ikke har været i stand til dette. FN har ofte mæglet, men forskellige amerikanske præsidenter gennem tiden, har som regel ledet disse forhandlinger. Specielt engageret var Bill Clinton, der selv er jøde.
 
Vurdering.: Det kan synes umuligt at løse denne konflikt og det er mere end sikkert, at Israelerne og Palæstinenserne, ikke selv kan klare denne opgave. FN er nød til at samle det internationale samfund, før en løsning overhovedet er mulig. Eneste virkelig fremskridt der er opnået gennem alle årene, er Palæstinensisk selvstyre af Gazastriben og Vestbreden, som kom i stand med Oslo-aftalen i 1994.
 
Siden er der ikke sket meget. Konflikten i mellem-østen påvirker ikke kun de 2 involverede lande, men skaber problemer over resten af verdenen. Både som følge af den flygtningestrøm konflikten skaber, men også det, at konflikten gør andre lande bliver uenige om håndteringen af situation, og det kan skabe endnu flere problemer. Spørgsmålet er dog desværre om konflikten kan løses eller om status quo er løsningen og at det må accepteres området ikke kan finde helt til ro? Som situationen er nu, er der ikke sket fremskridt i mange år og ingen af parterne er klare til at rykke sig meget nærmere hinanden. Tværtimod opstår der til tider nye situationer, der forværrer konflikten. Palæstinenserne skyder missiler ind over Israel og Israel hævner så disse aktioner. Konflikten virker umiddelbart ikke løseligt, uanset hvor meget man kunne ønske sig det.
 
 

Kategori: HISTORIE B
 
SPINKE DK (C) 2007-2020  | spinke@outlook.dk