Under dette afsnit finder du en liste med ofte stillede spørgsmål, også kendt som en F.A.Q. Her vil du kunne finde svar på spørgsmål omkring mange ting, hvad enten du er lejer eller udlejer. Savner du svar ? Skriv til os og vi finder svaret og poster det på siden. Listen her er lidt ment som en en "OK" og "IKKE OK" liste, så du ikke brænder fingrene, når du søger et nyt sted at bo. 
 
 
HVAD MÅ EN UDLEJER TAGE I INDSKUD/ DEPOSITUM.:
En udlejer må tage 3 måneders husleje i depositum, men må derudover forlange, at du betaler 3 måneders husleje forud. Så med indflytningsmåneden, kan en udlejer i alt forlange 7 huslejer den dag du flytter ind. Altså depositum + forudbetalt husleje + den første husleje fra starten af lejemålet. Du har så den fordel, hvis man kan kalde det det, at du de sidste 3 måneder du bor i lejemålet, ikke skal betale husleje.
 
MÅ EN UDLEJER FORHØJE HUSLEJEN HVERT ÅR.:
Udlejer har mulighed for at indberegne en regulering af huslejen i lejekontrakten som modregning af alm. prisudvikling, det kaldes trappeleje. Huslejen kan evt. stige med en fast procentsats eller et fast beløb pr. måned en gang om året (typisk fra nytår). Denne regulering bør ligeledes være angivet i lejekontrakten. Dog kan udlejer også hæve huslejen løbende, f.eks. i forbindelse med renovering af lejemålene, etablering af nye fællesfaciliteter eller lignende. En huslejestigning skal altid varsles 3 måneder forud.
 
HVAD ER HUSLEJENÆVNET OG HVAD KAN DE HJÆLPE MED.:
Hvis du mener, du betaler en for høj husleje for dit lejemål, kan du indberette dette til Huslejenævnet i din kommune. Huslejenævnet beregner hvad de finder den rette husleje ud fra de gældende regler om huslejefastsættelse samt det enkelte lejemåls stand, evt. renovering og inventar. Finder Huslejenævnet at din husleje er for høj, vil udlejer blive pålagt at sætte huslejen ned til det beløb, der er beregnet. Hvis lejemålet er indgået på en erhvervslejekontrakt, dvs. at din egen virksomhed, din arbejdsplads eller lignende står som lejer på kontrakten, er det ikke muligt at søge om huslejenedsættelse via Huslejenævnet, da lejeaftalen således er dækket af erhvervslejeloven, ikke den alm. lejelov for privat udlejning.
 
MÅ EN UDLEJER TAGE PENGE FOR TRAPPEVASK.:
Udlejer må egentlig godt tage penge for trappevask. Dog skal dette være INDEHOLDT I HUSLEJEN og må IKKE opkræves særskilt. Så får du en opkrævning der hedder trappevask ved siden af din husleje, ja så er det faktisk ikke lovligt.
 
HVAD SKAL EN STANDARD LEJEKONTRAKT INDEHOLDE.:
Hvad en standard lejekontrakt skal indeholde og hvordan den skal se ud, kan du finde et eksempel på >>HER<< Du kan frit downloade den og anvende den. 
 
Gå ALDRIG med til, at underskrive en hjemmestrikket lejekontrakt og det af flere grunde. For det første overholder den næsten 100% sikkert ikke lejeloven og for det andet, virker det altid suspekt når en udlejer fra starten af, ikke holder sig til en standard lejekontrakt. Læs ALTID igennem hvad du skriver under på.
 
FÅ FEJL OG MANGLER NOTERET VED INDFLYTNING.:
Når du flytter ind i et nyt lejemål, skal du tjekke det helt igennem og du skal gå grundigt til værks. Notér alle fejl du finder og tag også gerne billeder af disse. Få din udlejer, til at skrive under på fejlene, så du har dit på det rene den dag du flytter og ikke pludselig står og skal betale for en skade, der allerede var der, da du flyttede ind. Sørg for at få alt på skrift. SÅ HUSK - Aftal et indflyttersyn af lejligheden, så du får alle fejl med og får dem vist til din udlejer.
 
UNDGÅ DÅRLIGERE UDLEJERE.:
Når vi nu lever i en tid med Google, Bing og Yahoo, så er det en rigtig god idé, at søge på din kommende udlejer, hvis du lejer ved en privat. Alt anmeldes på nettet nu om stunder og det giver dig som lejer en god mulighed for, at følge op på om din kommende udlejer er en god udlejer.
 
SE ALTID BOLIGEN FØR DU OVERFØRER PENGE.:
Der er mange svindlere derude. Specielt i områder hvor det er rigtigt svært at finde en bolig. Så få fremvist boligen og se en ordentlig lejekontrakt FØR du så meget som tænker på at overføre penge til første husleje eller til depositum. Dette gælder også hvis udlejer kun kan kontaktes online og f.eks. hvis kontakten virker som "oversat" via Google Translate f.eks. Der findes mange former for svindel på lejebolig markedet, specielt igen i de områder, hvor lejeboliger er en mangelvare.
 
BETAL ALDRIG TIL EN UDENLANDSK BANK.:
Uanset hvor meget du mangler en bolig, så lyt til alamerne, hvis en evt. udlejer vil have dig til, at overføre penge til en udenlandsk bank. Disse penge kan ikke tilbageføres, hvis du er blevet snydt. 
 
BETAL ALDRIG UNDER BORDET.:
Mange udlejere, specielt i København, Odense og Århus, prøver ofte at lave deals under bordet. Altså at du giver et beløb ved siden af indskuddet og huslejen, for så at få den udbudte lejlighed. Lad dig ikke friste. For det første er det ulovligt og for det andet, vil du aldrig juridisk kunne bevise du har betalt disse penge. De er tabte uanset hvad. Og sådan en udlejer ønsker ingen sig vel? Hvad er så det næste personen snyder med? Generelt gælder - Mærker du udlejeren ikke holder sig til reglerne, så drop lejligheden uanset, hvor godt alt lyder. En gang svindler ALTID svindler.
 
LAD DIG IKKE PRESSE AF UDLEJER.:
Du skal være på vagt overfor mange udlejere. Presser personen på og vil have dig til at skriver under med det samme, så tænk på de andre punkter. Er der ugler i mosen? Er lejevilkårene for gode til at være sande og ydes der et stort pres og loves guld og grønne skove, er der sikkert noget galt.
 
SE LEJLIGHEDEN FØR DU TAKKER JA.:
Et nyt trick specielt i København og Århus er, at en evt udlejer, og ofte over Boligportal udbyder en spændende lejlighed, til en ok husleje og så vil have indskud på forhånd, FØR du overhovedet har set lejligheden. Mange falder i, fordi de er så desperate pga deres boligmangel. Det sker så desværre bare ofte at disse firmaer eller udlejere, hverken har en lejlighed eller bruger deres rigtige navne osv. Se altid lejligheden. Se altid papirerne på lejligheden og søg evt. via Google på personen, du er ved at leje ved. 
 
 
SPINKE DK (C) 2007-2021  | spinke@outlook.dk