Inkasso sager kan være skræmmende. Bureauerne skriver breve der kan få de fleste til, at få sved på panden og hjertebanken. Men hvad må de ? Har de rettigheder ? De er jo ikke statslige eller lignende ? 
 
Her følger spørgsmål og svar på og om, hvad disse inkasso bureauer må og kan gøre - Vil med det samme pointere. Du skal ikke lade dig stresse af deres breve. Du har dine rettigheder.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
Må inkassobureauet/ inkassofirmaet sende en konsulent ud på min private adresse for at snakke og prøve på, at inddrive penge ?
 
Svar.: *
 
Ja det må de godt. Normalt melder de deres ankomst i god tid pr. brev og skriver som regelt, at træffer de dig ikke hjemme kommer de igen og igen indtil de træffer dig hjemme. Denne slags anmeldte besøg er HELT LOVLIGE.             (Se tip i bunden)
 
MEN ! Når de står foran din dør og viser deres  ID kort udstedt af politimesteren (og det skræmmer mange), skal du huske én ting. På trods af deres legitimation med stempel og det hele, er det kun en godkendelse til jobbet de udfører.
 
De såkaldte konsulenter er ikke advokater eller noget (Og selvom de var havde de ingen rettigheder overfor dig)  -  Som regel er det almindelige arbejdere, med ekstra tid om aftenen som kører den slags besøg og ofte bruger de "ubehagelige" typer - MEN HUSK ! Lad dig ikke skræmme. De kan ikke gøre dig noget, du ikke selv giver dem lov til. Så afvis dem og bed dem gå.

UANSET hvad de siger til dig - DE MÅ IKKE KOMME IND, hvis du siger nej og beder du den/ dem forlade din grund og gå fra din dør SKAL DE FØLGE DENNE ANVISNING uden undtagelse. De har INGEN RET til at komme ind, UANSET hvad de må finde på at sige. De er som oftest fulde af gode grunde. Bind dem op på de lyver hvis de siger de har rettigheder og fortæl du politianmelder dem og deres virksomhed som de kører for og giver dem en dårlig anmeldelse på trustpilot.dk og optag gerne hvad de siger med din telefon og tag billeder af dem. Det kan de ikke li', men har du ret til. De er jo på din grund og den må du "overvåge"
 
Flytter de sig ikke fra din grund eller dør, eller generer dig yderligere efter du har fortalt dem de skal gå, så fortæl dem at du melder dem til politiet for ulovlig indtrængning og at du kender dine rettigheder. Det er ulovligt for dem, at opholde sig på din grund efter du har bedt dem forlade den. Du skal give dem en fair frist til at komme ud af din have. Nægter de så anmeld dem, eller "fjern dem fra grunden", uden brug af vold. Du har ret til at smide dem ud.

SÅ SMID DEM VÆK FRA DIN DØR - DU HAR LOVEN PÅ DIN SIDE og fald op og ned over deres ID kort. Det betyder kun de er godkendt til jobbet - Den slags har man indenfor mange job og betyder INTET. Væk med dem. De bringer intet godt med sig. Og slet ikke lav aftaler med dem eller skriv under på noget, hvis du er blevet svag og lukker dem ind. Du får ikke seriøse aftaler med den slags firmaer, der sender disse konsulenter ud.
 
Læs f.eks denne artikel DR-INKASSO BESØG
 
Forklaret på en anden måde.:
At få besøg af en inkasso medarbejder, giver nok de fleste en dårlig fornemmelse i maven. Nok mest fordi at du ikke kender dine og inkasso medarbejderens rettigheder ordentligt og selvfølgelig fordi det minder dig om, at du ikke har betalt dine ydelser til tiden.

Denne artikel - udover svaret er skrevet, så du er godt klædt på, hvis der dumper et brev ind fra et inkassofirma, der varsler besøg på din hjemmeadresse. 

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, kan kreditor vælge at sende sagen til et inkassofirma. Hvis gælden sendes til et inkassofirma eller en advokat, skal de klart og tydeligt oplyse dig om, hvilken gæld der er tale om, og på hvis vegne de inddriver gælden. 

Firmaet vil typisk prøve at få dig til at erkende gælden og indgå et frivilligt forlig (betalingsaftale). Hvis du så stadig ikke betaler og ikke vil anerkende gælden, vil sagen gå videre til fogedretten.

Et inkassofirma har i virkeligheden ikke mange rettigheder, men kan kun lave en aftale med dig, hvis du selv ønsker det. De har ikke ret til at komme ind i dit hjem, og du kan afvise overhovedet at ville tale med dem.

"Du er ikke forpligtet til at tale med en inkassomedarbejder."

Grunden til, at kreditor sender sagen videre til et inkassofirma, er som oftest, at inkassofirmaet har tilknyttet en advokat, der kan tage sagen videre til fogedretten.

Før et inkassofirma tager personlig kontakt til dig, skal du have et brev. Brevet skal indeholde: 

"Dokumentation for din gæld

En dato på, hvornår du senest skal betale gælden. Fristen skal være på mindst 10 dage, fra brevet er sendt

Hvor og hvornår besøget vil finde sted

Inkassovirksomhedens adresse og telefonnummer"

Det er kun, hvis du ikke har betalt, og fristen er udløbet, at inkassofirmaet må kontakte dig personligt. Hvis du ikke er hjemme, når inkasso medarbejderen kommer, har du ikke krav på et brev, inden du får besøg næste gang.

Inkasso medarbejderne må kun besøge dig hjemme og ikke f.eks. på din arbejdsplads eller andre steder. Inkasso medarbejderen skal vise legitimationskort, som er udstedt af Rigspolitiet. Du har ret til at afvise at tale med inkasso medarbejderen.

Tips om inkasso.:

Hvis du modtager et brev fra et inkassofirma med henblik på besøg, bør du skrive til dem. Afvis besøget pr. brev og meddel, at du vender tilbage med gældsoversigt og budgetskema. Husk at skrive dato på, hvornår du senest vender tilbage til dem.

Bed dem sende gældsdokumenterne til dig, hvorefter du kan underskrive, at du vedkender dig gælden. På den måde kan du måske undgå mødet i fogedretten og de udgifter, der er forbundet med det.

Hvis du ikke kan betale en månedlig ydelse, så oplys dem om det. Når du selv kontakter inkassofirmaet og viser ansvar og interesse, vil de måske droppe besøget, da deres formål kan opfyldes alene ved, at du vedkender dig gælden.

Lav aldrig en betalingsaftale ved personlig besøg af en inkassomedarbejder. De vil prøve at overtale dig, men din økonomi skal ikke styres af dårlig samvittighed eller en overtalende inkasso medarbejder.

Hvis der er plads til at betale månedlige ydelser, bør du sige til inkasso medarbejderen, at du vil se din økonomi igennem og kontakte dem, når du selv og alene har overvejet og besluttet, hvad der er plads til i din økonomi.

Der findes brodne kar i inkassofirmaer, der måske vil forsøge at presse dig til at lave en aftale. De skal overholde ”god inkassoskik” og kan miste deres ret til at drive inkassofirma, hvis de ikke overholder det.

Det vil sige, at de ikke må presse dig unødvendigt og skal i det hele taget opføre sig ordentligt og respektere dig og dit privatliv. Hvis du på nogen måde føler dig chikaneret, bør du straks kontakte politiet og anmelde inkassobureauet og medarbejderen - han hæfter for sin personlige færden og opførsel, men firmaet hæfter også for deres medarbejdere.

SPINKE DK (C) 2007-2021  | spinke@outlook.dk