At havne i RKI eller Debitor Registret er for mange et stort slag. På psyken og på æren, men selvom det måske føles stressende, kan du også vælge at se din registrering positiv. For så har du kun en vej nu. Og det er fremad. Op af graven igen, der er blevet dybere og dybere og begynde at skimte efter lys for enden af tunnellen.

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil vi forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil vi forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

RKI Registret.:

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI. Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder - Der er dog undtagelser.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid.:

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret.:

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet. Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost. 

Andre konsekvenser af registrering i RKI.:

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge eller har utroligt svært ved det. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Vi har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom vi ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Derudover kan du eksempelvis ikke.:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement

 • Få kreditkort

 • Kontokort

  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)

 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger

 • Internet abonnement hos nogle udbydere

 • Forsikringer med månedlige betalinger

  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

   

Hvordan kan i anbefale at være registreret i RKI.:

Ja, vi ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning er det godt at have en "bremse", så man ikke tager panikløsninger eller på anden måde forgælder sig yderligere, indtil man har styr på situationen igen.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene.:

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem direkte.

SPINKE DK (C) 2007-2021  | spinke@outlook.dk