Her finder du råd, tips og tricks til, hvordan og hvad du selv kan gøre, for at blive en mere sikker billist, eller hvordan du kan hjælpe med, at passe på andre. Sektionen vil jævnligt blive udvidet og tilpasset, så der kommer nyt til hele tiden. 
 
Siden er ikke tiltænkt som værende belærende. Bare små input, som synes vigtige. Har du selv forslag, er du mere end velkommen til at skrive til os.
 
  
 
INDSTIL NAKKESTØTTEN KORREKT
 
Nakkestøtten er en sand livsredder. Men den har kun den maksimale effekt, hvis den også er indstillet rigtigt og du sidder rigtigt i sædet. Her er 6 gode råd omkring sidestilling og nakkestøtten.
 
Lig ikke ned, når du kører. Men sid ret og bekvemt
Sid ikke for tæt på rattet. Og igen. Sid så opret som muligt
Nakkestøtten skal indstilles, så overkanten flugter med det øverste af hovedet
Hovedet skal holdes så tæt på nakkestøtten som muligt. Sid naturligt
Hvis du kan se i bakspejlet at du vil blive påkørt, så pres hovedet mod støtten
Det er bedre, at nakkestøtten sidder for højt, end for lavt.
  
GULE VESTE I BILEN
 
Vi har alle haft en situation, hvor vi måtte forlade bilen i dårligt vejr, eller når det har været mørkt. I Danmark er det endnu ikke en lov, men kører du for eksempel i Tyskland, skal du medbringe 1 gul sikkerhedsvest, pr. person i bilen.
 
Og det er en god idé - og du går fra at være nærmest usynlig i mørket, til at meget synlig og tydelig for de andre bilister. Så øg din egen sikkerhed og dine kæres, ved at sikre dig, du har gule veste i bilen. De kan også bruges i mange andre situationer og kører du over grænsen, og har du dem ikke med, så vanker der bøder. Uvidenhed, beskytter ikke mod straf. De kan købes fra 10 kr stykket i Tiger og Biltema.
  
SIKKERHEDSSELEN
 
Kender du konsekvenserne ved at glemme selen? Udover du udsætter dig selv og andre for fare, ved ikke at bruge den lovpligtige sikkerhedssele, har det også en del andre konsekvenser for dig ikke at bruge den. F.eks. i form af bøder og endda klip, hvis du f.eks. ikke fastspænder børn under 135 cm i godkendt udstyr.
 
Det koster 1.500 kr ikke at bruge selen som fører 
Det koster også 1.500 kr ikke at bruge selen som passager 
Ikke fastspændt barn under 135 cm i godkendt udstyr koster 2.000 kr + klip 
Placerer barn i bagudvendt barnestol v. aktiv frontairbag koster 1.000 kr.
 
Så husk selen. For sikkerheden og pengepungen.
  
EKSTRAUDSTYR I BILEN
 
I Danmark er det ikke et lovkrav at medbringe ekstraudstyr i bilen. Men det kan være en rigtig god idé, at have følgende med, når du begiver dig ud i trafikken. 
 
Advarselstrekant*
Førstehjælpskasse**
Refleksveste til alle i bilen**
Nødhammer og evt. en seleskærer
Pulverslukker
Ekstra sæt lygtepærer***
Tæpper
Skovl
 
*Advarselstrekanten er ikke lovpligtig at have i bilen, men den er lovpligtig, at stille op ved uheld eller motorstop. Hvem har fundet på det?
 
**Førstehjælpskasse og refleksveste er lovpligtige i f.eks. Tyskland og andre lande. Også når du som turist kører gennem landet.
 
***Ekstra pærer i bilen er lovpligtige i f.eks. Spanien, Italien og Polen. Så kører du på ferie, skal du huske dem. Bøden er helt op til 200€ for ikke at medbringe disse.
SPINKE DK (C) 2007-2021  | spinke@outlook.dk