Når du er på udkig efter "ny" brugt bil, så er der mange ting du skal være opmærksom på. Har bilen virkelig kun kørt de antal kilometer sælgeren påstår, er den virkelig nysynet, er der gæld i bilen og er standen som beskrevet? Og kan jeg få samme bil et andet sted og i samme stand til en bedre pris? Her følger lidt råd og vejledning til, hvad du selv kan gøre, inden du kaster dig ud i et bilkøb, så det ikke ender som et maridt. 
 
  
FØR DU OVERHOVEDET SER PÅ BILEN.:
 
FIND BILLÅN FØR DU SHOPPER BIL.:
Du gør klogt i, at have det finansielle i orden, INDEN du skal ud for at kigge på ny brugt bil. På den måde er du ikke afhængig af om forhandler tilbyder finansiering og med pengene på hånden, kan du meget bedre forhandle omkring prisen. Og bedst af alt. Du kan også handle privat. Se mere under bilfinansiering i menu punkterne til venstre.
 
SLØRET NUMMERPLADE.:
Når du ser annoncer hvor sælger har sløret nummerpladen, eller dækket den helt eller delvist af, er det et godt fingerpeg om, at dem skal du ikke handle med. Så har du spurgt dig selv, "Hvorfor slører nogen deres nummerplader", eller "Skal jeg sløre mine nummerplader i en salgsannonce", så finder du svaret her. Der findes ganske enkelt INGEN VERDENS GRUND til at sløre en nummerplade, hvis man har rent mel i posen. Typiske grunde til at folk slører nummerpladen er, at de ikke vil have du skal tjekke, hvordan det er gået bilen til syn, eller de skriver en forkert grønejerafgift/ vægtafgift og ellers at de vil sløre der er gæld i bilen, så du ikke kan tjekke det, inden du kommer forbi. HOLD DIG FRA BILER, hvor sælger slører nummerpladen eller ikke vil oplyse den. Det er næsten altid svindlere. Typisk folk med gulplade biler eller papagøjeplade biler snyder med hvor høj vægtafgiften er. Og nu kan du jo selv tjekke det. Så spørg til nummerpladen hvis den er sløret. En gulplade bil kan nemt koste 10.000 kr i vægtafgift om året for en privat. Så vær på vagt og tjek. 
 
TJEK BILEN FOR RESTGÆLD.:
Sørg for at få tjekket bilen for restgæld, inden du underskriver en købsaftale, eller overtager en bil fra en privat. Det er nemt nu om stunder at undgå, at købe katten i sækken, for du kan nemt tjekke det online nu. Blandt andet på nummerplade.dk.
 
TJEK BILENS KM TAL.:
Her på SpinkeDK under TJEK SYN OG BIL INFO, kan du via nummerpladen, se de registrerede kørte kilometer gennem tiden. På den måde får du et fingerpeg om der er snydt. Står speedometeret f.eks. på 100.000 km, men sidste syn sagde 250.000 km, ved du der er snydt med det samme. 
 
  
TJEK SYN.:
Mange forhandlere har en dårlig vane med altid at skrive nysynet, eller f.eks. nysynet og så er datoen de angiver flere måneder siden. Nysynet er kun en bil der LIGE ER SYNET. Ellers er bilen bare "synet" - Så er det mere end en måned siden, er bilen ikke nysynet, men kun synet. Tjek det direkte her på SpinkeDK under TJEK SYN OG BIL INFO i menuen til venstre.
 
BETINGET GODKENDT BIL.:
Står der nysynet i annoncen og du tjekker den og synet kun er "betinget godkendt" - Så husk følgende. BILEN ER IKKE LOVLIG FØR  alt det der står i synsrapporten er lavet. Synet er betinget af, dette er laves omgående. Så sker det ikke er bilen IKKE synet. Så stoppes du og politiet tjekker de ting, risikerer du at pladerne pilles af, hvis de ikke er udbedret - desuden får du en relativ stor bøde for at køre i en ulovlig ikke synet og godkendt bil. Så tjek at alle "betinget godkendte" ting er lavet før køb, så du ikke køber katten i sækken.
 
TJEK SÆLGERENS PÅLIDELIGHED.:
Internettet er en sladrehank. Og det også på den gode måde. Tjek om forhandeleren du er ved at købe ved, har gode anmeldelser på nettet. Se desuden menu punktet til venstre kaldet BILKLAGE DK for mere information og se om din forhandler er i det såkaldte "udhængeskab", for ikke at leve op til sine forpligtelser. Sådan en forhandler vil du ikke handle ved. Er du ved at handle med en privat, så tjek hans mobilnummer på nettet. Er nummeret f.eks. 33333333, så google det med "" udenom. Så tast "33333333" i googles søgefelt og så se hvad der dukker op. Handler han ofte med bil? Skriver folk godt om ham? Søg nummeret evt. på Facebook også og se hvad der dukker op.
  
NÅR DU SER PÅ BILEN.:
 
GENNEMGÅ BILEN.:
Du gør klogt i allerede hjemmefra, at lave en tjekliste for, hvad du vil gennemgå og se efter på bilen. Google modellen og se hvad du  skal være opmærksom på, ved netop den model du ønsker at købe. 
 
 • Se bilen grundigt an. Virker den velholdt? Er småfejl udbedret og er der brugt penge på service? 
 • Er der farve forskel på lakken? Er noget af lakken "nyere" end andet, kan det være en skjult skade!
 • Tjek om der er nok olie og kølervæske på bilen. Sig du vil se bilen "kold" - Tjek olie og kølervæske. Kør en god tur og tjek så igen. Er vandet rent eller er det nu brunt (olie i vandet)? Har den brugt af vandet og olien? Hvis ja, så hold dig fra den. Dens motor er snart ovre det.
 • Er dækkene slidt ensartet? Hvis ja er alt ok, men hvis ikke kan det være hjulophængende er slået skæve. Det kan skyldes mange ting. F.eks. skævheder i karosseriet efter en alvorlig ulykke.
 • Ryk grundigt i forhjulene med begge hænder. Er der slør kandet betyde nedslidte bøsninger, eller andre fejl i ophænget.
 • Drej på rattet. Hjulene skal reagere MED DET SAMME. Der må INGEN slår være overhovedet.
 • Tjek om støddæmperne er slidte, ved at gynge med bilen i hvert hjørne af bilen. 
 • Se bilen nedefra. Er den rusten? Er udstødningen lappet et utal af gange? Så hold dig fra den.
 • Stemmer sliddet i kabinen overens med det antal kilometer bilen skulle have kørt? Er sæderne voldsomt slidte, har bilen nok kørt over 300.000. De går ikke i stykker efter få 100.000 km. Rattet har også sjældent slidspor, med mindre bilen har kørt meget langt.
 • Giv den gas under prøveturen og husk punktet længere oppe med olie og vand på bilen. Pres bilen, pres gearkassen, tjek ALLE gear (den må ikke springe ud af 1. og 2. gear) - Giv den også gas i svingende. Det kan afsløre skjulte fejl i form af mislyde, fra hjullejerne. Lyt efter alle former for mislyde fra bilens karosseri, motor, gear og så videre.
 • Tjek lamperne. ALLE advarselslamper skal lyse i det du tænder bilen. Ellers er de ude af drift og der er måske endda snydt.
 • Husk - bilen må ikke ruske når du kobler ud og gearskift skal være uden mislyde og problemer.
 • Tag en med, der ved noget om biler, hvis du selv ikke har meget forstand på det.
 • Sidst men ikke mindst. SE BILEN I DAGSLYS !!!
 • Tjek olie og vand både før og efter prøve turen !!! Og sig bilen skal stå "kold" når du kommer. Den må ikke være varm, for hvad prøver de så at skjule?
  
LIDT FLERE GODE RÅD.:
 
FIND BILLÅN FØR DU SHOPPER BIL.:
Du gør klogt i, at have det finansielle i orden, INDEN du skal ud for at kigge på ny brugt bil. På den måde er du ikke afhængig af om forhandler tilbyder finansiering og med pengene på hånden, kan du meget bedre forhandle omkring prisen. Og bedst af alt. Du kan også handle privat. Se mere under bilfinansiering i menu punkterne til venstre.
 
HOLD DIG FRA FØLGENDE TYPER ANNONCER.:
 • Hvis nummerpladen er sløret - Hvad skjuler de? Gæld? At den kun er betinget godkendt ved syn? En betinget godkendt bil er ikke lovlig før tingene er ordnet.
 • Forhandlere der kun svarer på noget af det du spørger om, for hvad vil de skjule?
 • Forhandlere der gør kritiske spørgsmål private på sider som Gul og Gratis. Hold dig fra dem. De gemmer helt sikkert på noget
 • Annoncer hvor sælger fra starten ikke gør opmærksom på km-tal osv. Undgå dem.
 • Annoncer hvor der står tandrem skiftet, men hvor dokumentationen mangler. Folk skifter ikke noget til 5.000 kr og smider så kvitteringen væk, når ny tandrem er verdens bedste salgsargument.
 • Vær skeptisk når du tjekker nummerpladen. Har ny ejer kun haft bilen kort tid? En uge, en måned eller 2? Hvorfor pokker sælger han så hurtigt? Har han købt katten i sækken. Stil spørgsmål og glem helst de biler.
 • Er du ude ved bilen og er vand/ kølervæske beholderen rødbrun? Så hold dig væk. Der er rust eller endnu værre olie i vandet. Ergo er den "døende" 
 • Hold dig fra forhandlere der nægter at svare på mails eller online beskeder og skriver, "Ring - svarer ikke på sms, mails og chat" - De sælger som regel gammelt skidt og vil tale ørene af dig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SPINKE DK (C) 2007-2021  | spinke@outlook.dk